Γιατί είναι πολύ σημαντική η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον οργανισμό μας και πώς μπορούμε να
την επιτύχουμε;

Ένας από τους βασικούς πυλώνες για την απόκτηση και διατήρηση μιας εξαιρετικής κατάστασης υγείας είναι η σωστή κυκλοφορία του αίματος.
Ένα υγιές σώμα είναι στην ουσία αυτό στο οποίο τα διάφορα όργανα λειτουργούν σωστά.
Για τη σωστή τους λειτουργία, τα όργανα χρειάζονται οξυγόνο. Εφόσον λοιπόν το οξυγόνο παρέχεται μέσω του αίματος που φτάνει στα διάφορα όργανα μέσω των αγγείων, είναι εξαιρετικά σημαντικό η ροή του αίματος στον οργανισμό μας να είναι ανεμπόδιστη και συνεχόμενη.
Η σωστή ροή του αίματος, διατηρεί το σώμα υγιές, βοηθά στην γρηγορότερη επούλωση των πληγών, διατηρεί τον εγκέφαλό μας ακμαίο και δίνει μια υγιή όψη στην επιδερμίδα μας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βελτιώσουμε την κυκλοφορία του αίματος;
Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά για να βελτιώσουμε την αιμάτωση του οργανισμού μας. Μπορεί η ιατρική να έχει εξελιχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και να μας δίνει λύσεις ακόμα και όταν έχουμε ως ένα βαθμό “παρατηρήσει”, όμως η πρόληψη και η υιοθέτηση “υγιών” συμπεριφορών μας προφυλάσσει πολύ πιο αποτελεσματικά.
Για παράδειγμα:
1) Πίνοντας μαύρο και πράσινο τσάι: Αυτά τα αφεψήματα περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του εύρους των αιμοφόρων αγγείων και να βοηθήσουν το σώμα να αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά.
2) Καρδιαγγειακή άσκηση: Ασκήσεις όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή η ποδηλασία και οι διατάσεις μπορούν να ενισχύσουν το κυκλοφορικό μας σύστημα.
3) Να αποφεύγουμε το κάπνισμα: Το κάπνισμα περιορίζει το οξυγόνο από το να φτάσει στα όργανα και τους ιστούς και αναστέλλει τη ροή του αίματος, η οποία με τη σειρά της καταστρέφει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε συσσωρευμένη αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα.
4) Λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου: Τα άτομα με αναιμία είναι καλό να λαμβάνουν συμπληρώματα σιδήρου στην καθημερινότητά τους (μετά από συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους). Τα συμπληρώματα σιδήρου βελτιώνουν τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας.
5) Λήψη λιπαρών οξέων στη διατροφή: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος (π.χ. τόνος, σαρδέλες και σολομός).
6) Κάλτσες συμπίεσης: Οι κάλτσες συμπίεσης τείνουν να πιέζουν τα πόδια, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία (φλέβες, λεμφικά αγγεία) να ωθήσουν το αίμα μέσω του σώματος προς την καρδιά. Είναι λοιπόν χρήσιμες στη μείωση του οιδήματος και μπορούν να ωφελήσουν τις γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή τους ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια.
7) Ιδιαίτερες διατροφικές συμβουλές: Για παράδειγμα το πιπέρι καγιέν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να διεγείρει την απελευθέρωση αγγειοδιασταλτικών όπως το μονοξείδιο του αζώτου, που θα συμβάλει στην προώθηση της ροής του αίματος. Επίσης φρούτα όπως το ρόδι και τα εσπεριδοειδή
μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα μειώνοντας τη δυσκαμψία στις αρτηρίες και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος.

Για περισσότερες συμβουλές απευθυνθείτε στον ιατρό της εμπιστοσύνης σας.

Μοιραστείτε το άρθρο

0:00
0:00